6.12.2008

Parvo

Nopeasti leviävä virustauti. Vaarallinen erityisesti pennuille sekä vanhoille ja sairaille koirille. Parvon oireita ovat ruokahaluttomuus, raju oksentelu, kuume sekä aluksi limainen, myöhemmin verinen ripuli. Taudin itämisaika on 3-8 pv.

Suurin osa parvoa sairastavista aikuisista koirista saa niin vähän oireita, ettei omistaja huomaa tautia lainkaan. Koiralla saattaa olla löysiä ulosteita ja se syö hieman normaalia huonommin tai se on vain väsynyt. Myös rokotettu koira saattaa oireettomana kantaa tartuntaa. Virus lisääntyy nopeasti jakautuvissa soluissa esim. suolen limakalvossa ja luuytimessä. Virukset leviävät ympäristöön ulosteessa ja koira saa siitä tartunnan suun kautta.

Parvovirukseen ei ole lääkettä, mutta oireita voi helpottaa muutaman vuorokauden pituisella Canikur®-tablettikuurilla. Muutoin hoito on samanlaista kuin normaalissakin ripulissa. Koska virus sietää rajujakin pH- ja lämpötilamuutoksia ja leviää helposti, sairastunut yksilö pitää eristää. Myös hygieniasta on pidettävä erityistä huolta.

Suotuisissa olosuhteissa virusta löytyy ulosteen tahraamissa kenneltiloista jopa kuukausia. Tärkeintä on puhdistaa tilat ja ulkotarhat mahdollisimman hyvin. Desinfektioaineiksi sopivat esim. Parvocide ja Virkon S.
lähteet: pets.ee, wikipedia

Ei kommentteja: