12.10.2008

Myrkytys / Poisoning

SPAZ: What to do when you find an animal that has been poisoned [...] pdf

Referaatti, vapaa suomennos:

Kreikassa eläinten myrkyttämiseen käytetään erilaisia myrkkyjä hyönteismyrkyistä lääkkeisiin lukuunottamatta strykniiniä, sitä ei maassa myydä.

Myrkytyksen tunnistaminen. Oireet.

Organofosfaattimyrkytykset (hyönteismyrkyt)
Oireet: syljeneritys, kyyneleritys, ripulointi, pienentyneet pupillit, lihasten nykiminen, astmaattinen hengitys, vapina, kouristeleminen ja kooma.
Hoito: vie eläin lääkäriin mahdollisimman pian. Ensiavun antaminen parantaa eläimen mahdollisuuksia selvitä.
1. Oksennuta eläin: laita eläimen suuhun suolaa tai ruokasoodaa joka on liotettu haaleaan veteen 30/60 suhteessa. Oksentamisen jälkeen lääkehiilen antaminen viivästyttää myrkyn imeytymistä, mutta sitä on vaikea löytää Kreikasta.
VAROITUS -mikäli eläin vapisee, hoippuu, sen tila heikkenee nopeasti tai sen tajunta on heikentynyt - eläintä ei saa oksennuttaa. Tällöin oksennuttaminen voi aiheuttaa nesteen ja/tai eritteiden vetämisen hengitysteihin.
Näissä tapauksissa toimi seuraavasti:
2. Anna eläimelle atropiinia (1 annos kissalle tai pienelle koiralle, 2-3 annosta suuremmille koirille**) -ruiskeena suoneen (imeytyy nopeimmin), lihakseen (imeytyy hitaammin) tai nahan alle (hitain imeytyminen).
** Huom, käännöksessä käytetty sanaa annos, sanasta vial. En löytänyt atropiinin myyntipakkauksista tai annostuksista informaatiota.

Warfarin (rotanmyrkky)
Oireet: Joskus oireiden ilmenenemiseen menee 2-3 päivää. Tällöin punaisia/purppuraisia/tumman sinisiä läikkiä ilmestyy kehoon tai ikeniin merkkinä sisäisestä verenvuodosta. Ikenien väri on hyvin vaalea. Warfarin vahingoittaa hyytymismekanismia ja eläin voi vuotaa verta sieraimista, suusta, sukupuolielimistä tai peräaukosta yhtälailla kuin sisäisesti.
Hoito: Konakion (K -vitamiini) injektio auttaa verenhyytymistä, 5-20 mg riippuen eläimen koosta.

Jauhettu lasi
Tappavin kaikista metodeista ilman vasta ainetta. Kuitenkin on tärkeää viedä eläin lääkäriin mahdollisimman pian sen hengen säästämiseksi.

Eläin joka on on myrkytetty hyönteismyrkyllä tai jauhetulla lasilla on hyvin herkkä valolle ja melulle joten suojaa se molemmilta, näin ei ole Warfarin myrkytyksessä.

Mikäli eläin on jo kuollut, voit kuitenkin yhä tehdä asialle jotain
Myrkytyksistä tulisi tehdä ilmoitus poliisille ja kaupungin-/kunnanjohtajan toimistoon, eläinsuojelulakien toimeenpano ja valvonta kuuluvat näille viranomaisille. Sinun ei tarvitse tietää kuka myrkytti eläimet, ilmoituksen voi kirjata tuntemattomista henkilöistä (minesi ep’agnostou). Toksikologista raporttia ja eläinlääkärin lausuntoa voi käyttää todisteena, vaadi että ilmoitukseksi kirjataan. Sinun tulisi tehdä ilmoitus myös paikalliselle eläinlääkärille ja eläintensuojelujärjestölle, valokuvien kera silloin kun se on mahdollista.

Suojele omaa eläintäsi. Eläimiä on myrkytetty niiden omissa pihoissa ja kävelyillä.

Valmistaudu. Kuljeta mukanasi ensiaputarvikkeita: pullotettua vettä, suolaa, atropiinia ja ruiskuja sekä tarvittavia yhteystietoja. Kysy eläinlääkäriltäsi kuinka antaa ensiapua ja millaisia annoksia käyttää lääkinnässä. Se voi säästää lemmikkisi hengen.

Ei kommentteja: